Zwakstroom

Je hebt een hele hoop soorten stroom in de wereld:  sterkstroom, krachtstroom en zwakstroom, wisselspanning en gelijkspanning, hoogspanning, laagspanning en middenspanning en nog veel meer.

Ik heb begrepen dat je naast zwakstroom ook nog iets als wakstroom hebt, maar die twee hebben niets met elkaar te maken behalve de 9 gemeenschappelijke letters en dat het over stroom gaat. Waarschijnlijk heb je wakstroom alleen in Nederland in de winter.

Wat die begrippen uit die lange lijst hierboven nu precies betekenen is trouwens niet zo heel erg belangrijk. Het gaat over stroom, van de ene plek naar de andere plek. Niet meer, niet minder. Maar wát er nu stroomt is wel belangrijk. Hoewel… het gaat om elektronen, ionen of moleculen. En dat is ongeveer hetzelfde toch? Stroom dus.

Als er elektronen of ionen stromen dan noemen we zo’n stroom elektriciteit. Elektriciteit kun je voelen als je de contactjes van een batterij tegen je tong houdt. Dan voel je een lichte tinteling in het puntje van je tong.
Je kunt ook je tong in het stopcontact steken, maar dan ga je waarschijnlijk dood of worden je hersenen geroosterd. In ieder geval gaat je haar ervan recht overeind staan, behalve bij mij natuurlijk.

Maar als er bijvoorbeeld H2O moleculen stromen dan noemen we zo’n stroom een stroompje of een beekje. Als in je huis H2O moleculen stromen dan noemen we zo’n stroom meestal een lekkage. Je kunt er je tong insteken, maar tintelen doet het niet. Daar heb je weer elektriciteit voor nodig om die tinteling te voelen. Je kunt zelfs een stroom elektronen met een stroom H2O moleculen mengen. Daar heeft men zelfs een speciaal woord voor bedacht: elektrokutie. Eigenlijk wordt dat alleen nog maar in Noord-Amerika gedaan bij mensen die men intens onaardig vindt.

Maar er kunnen nog meer soorten moleculen stromen, in jezelf, je eigen lichaam bijvoorbeeld. Daar stromen de hele dag elektronen, ionen en H2O moleculen. Allemaal door elkaar en langs elkaar heen, zonder dat je 24 uur per dag een lichte tinteling op het puntje van je tong voelt.
Knap van jezelf, niet?
Maar waar ik op doelde was een speciale molecuulgroep genaamd het ‘hormoon‘. Hormonen stromen de hele dag door je lichaam. Je schildklier regelt dat allemaal voor je. Als je een jaar of 13 bent, dan stromen die hormonen niet netjes gedoseerd door je lichaam zoals het hoort, maar dan GIEREN ze door je lijf. Links, rechts, boven en van onderen, en dat is geen pretje.  Hormoonsterkstroom, wisselspanning en krachtstroom tegelijkertijd.
Ik ben zelf één keer 13 jaar geweest en dat was méér dan genoeg. Nooit meer.

Even belangrijk als hormonen zijn de neurotransmitters. Neurotransmitters zijn ook gewoon moleculen net zoals H2O of hormonen. Ze zitten alleen in je hoofd en stromen van het ene neuron naar het andere neuron in je hersenen. Ze kunnen iets stimuleren of afremmen.
En soms is een stof – een stof is niets anders dan een molecuul – zowel een neurotransmitter als een hormoon. Een goed voorbeeld hiervan is Adrenaline. Volgens Wikipedia “komt Adrenaline in grote hoeveelheden vrij bij angst en stress, maar ook bij woede, kou, hitte, pijn en fysieke arbeid”.

Neurotransmitters stimuleren dus bepaalde processen in je hersenen, of remmen ze juist af. Ze regelen een stroom van een functie in je lichaam.
Dit is wat ze nu ‘flow‘ of ‘on a roll‘ noemen,

Als ik op mijn dakterrasje in Arrecife stond, stroomde het regelmatig bij me, ik liep over van de ideeën, over onderwerpen voor mijn blogposts, projecten in de toekomst, themawebsites met of zonder apps. En het was niet zozeer dat het puntje van mijn tong tintelde, álles tintelde bij me. Ik had altijd een notitieblokje bij me om alles op te schrijven om te voorkomen dat ik óverstroomde. Direct daarna ingetikt in m’n laptop.
Maar ja, Mathilde hèh?

Ik ben nu even niet ‘on a roll‘, geen ‘flow‘ kun je wel zeggen. Laat ik het voorlopig maar op zwakstroom houden.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.