Zinderigheid

Na zo’n vijf maanden op Lanzarote te zijn geweest ben ik weer terug in Nederland. Dit betekent echter óók dat ik de afgelopen vijf maanden niét in Nederland ben geweest, ik was namelijk ondergedompeld in Arrecife de hoofdstad van Lanzarote. Ik was de enige buitenlander in de wijk ‘Argana Alta‘.
Geen Nederlandse TV, geen Nederlandse radio, geen Nederlandse kranten of tijdschriften. Héérlijk.

Ik ben 50+ en katholiek opgevoed. Vroeger – jazeker ‘vroeger‘ – had je iets dat ‘retraite‘ heette. Als middelbare scholier ging je dan één keer per jaar –   georganiseerd door je school – een paar dagen in een klooster.

Om te bezinnen.

Welnu, ik kan je verzekeren dat een aantal maanden boven op de heuvel in Argana Alta als de enige niet Spaanstalige tussen een grote groep mensen die alleen Spaans of Arabisch maar absoluut geen Engels spreken, veel bezinnende momenten oplevert.

Eén van de prettige gevolgen van die bezinning is de ‘onthaasting‘. Even niet als een kip zonder kop – van ‘A’ naar ‘B’, meestal – ook nog via ‘Q’ en ‘F’ naar ‘K’ rennen, niet omdat je het wilt, maar omdat het moet. Onthaasten is bijzonder prettig. Je gaat gewoon rechtstreeks van ‘A’ naar ‘B’, het kan wel wat langer duren, maar het is wel zo eenvoudig. En je weet zeker dat je er komt.

Nu weer terug in het lage landje, krantenkoppen vliegen weer om je oren. DWDD wordt extra snel uitgesproken (om kostbare tijd te besparen?).
Druk, druk druk. Prikkels, erg veel prikkels, waar je niet om hebt gevraagd en die je ook niet nodig hebt.

Een detail dat me opviel was het veelvuldige gebruik van het woord ‘zinderend‘, de boeken zijn ‘zinderend‘, de films zijn ‘zinderend‘. Het pretpark, de maaltijd, de muziek of krantenbijlage is ‘zinderend‘, nog even en dan doet de trein ook nog mee.
Voor diegene die het fijne van dit woord wil weten, verwijs ik naar onderstaande figuur.

zinderend

zinderende synoniemen

Maar als ik heel eerlijk ben zijn Nederland en ‘zinderend‘ niet twee begrippen die ik in één adem met elkaar zal associëren.
Je kunt van kamerdebatten niet echt zegen dat ze zinderen, dat ze de
zin-deren dat wel, maar dat is wat anders.
Zinderend is in het Spaans ‘vibrante‘ en op de één of andere manier vind ik dat ene Spaanse woord beter de lading dekken dan de hele verzameling Nederlandse woorden die boven in de figuur worden opgesomd.

Zinderen hoort bij warmte, bij hitte, trillende lucht boven het zand van de Sahara. Zinderen hoort bij Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië, Griekenland, Sicilië. Bij Noord-Afrika en het midden oosten. Maar bij de waddeneilanden of het IJsselmeer?

Volgens www.boekerij.nl  “zindert” één van hun boeken “van ingehouden Argentijnse passie”. Ja, boeken die zinderen dát is interessant.

En volgens www.uitgeverijprometheus.nl is “Vijfig tinten vrij het laatste deel van de zinderende trilogie die in Amerika en Engeland miljoenen vrouwen in vuur en vlam heeft gezet.”
Ik ben benieuwd wie al eens een trilogie heeft zien zinderen.

Kort geleden zag ik nog een voorbeeld van zindering voorbij trekken; bij een temperatuur van zo’n 30 C ontstond er een kleine windhoos op Playa Honda. Niet groot; ongeveer 2 meter hoog en een doorsnede van ca. 30 cm. In een kleine 10 seconden tilde het minihoosje alle stoelen, parasollen, restaurantborden en een lege kinderwagen op en gooide alles zo’n 10 meter verderop weer op de grond. Geen gewonden, wel een paar kapotte stoelen en een lege kinderwagen in puin. Dát was pas zinderen.

Maar de zon. De zon is de enige die oprecht kan zeggen: ik zinder.

En Nederland wacht er met smart op.

Foto van de zon in 2012

Foto van de zon in 2012

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Zinderigheid

  1. Marlies says:

    BARTELO BLIJF SCHRIJVEN ZO
    dank voor weer een mooi verhaal

  2. Pingback: De euromas van Barcelona | Lanzarote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>