WhatsAppening? : Watskeburt?

¿Que pasa? (Watskeburt?) is het eerste wat je vraagt als je hier in Arrecife je stamkroeg binnenloopt. Zonder om te kijken halen de mannen aan de bar hun schouders op en antwoorden troosteloos ‘¿Aqui?’ (Hier?) en gaan weer over tot de orde van de dag.

Bij sociale media is dat een beetje anders:

 is de laatste tijd héél véél in het nieuws.
Was het eerst een grappig gratis hebbedingetje om een rood hartje naar je vriendje of vriendinnetje  te sturen, nu is het eigenlijk in een paar jaar tijd een onmisbaar deel van ons moderne bestaan geworden.

Hoe komt dat zo? Simpel:
¹) Het is gratis, het toverwoord voor succes, ²) het is kinderlijk eenvoudig in gebruik en ³) het vrolijke Samsung fluitje dat op de meeste  telefoons klinkt als je een berichtje binnenkrijgt, hebben er alledrie voor gezorgd dat WhatsApp in korte tijd een doorslaand succes is geworden.

Maar nu (19 februari 2014) heeft Facebook het bedrijf WhatsApp gekocht voor 16 miljard dollar, dat is heel veel geld, of mucho dinero zoals we hier plegen te zeggen.
Zoals we allemaal weten gaat alleen nog maar de zon voor niets op,  en WhatsApp heeft geen inkomsten,  het is immers een gratis dienst. Dus die 16 miljard moet ergens anders vandaan komen. En waarvandaan is dat dan? Juist; reclame! Iedereen 5 of 10 gratis WhatsAppjes per dag van eDarling, Durex, Unilever, Achmea? Wie zal het zeggen?

Sommigen roepen nu als tegenargument, ‘volgend jaar moet je 1 dollar (of 1 euro) per jaar gaan betalen, en dat is genoeg!‘ nou, …., nee. Er zijn zo’n 400 miljoen gebruikers, rond dat naar boven af op een half miljard. Dan is die 16 miljard investering al in 32 jaar terugbetaald, tegenwoordig een eeuwigheid!
En zo lang wil meneer Mark Zuckerberg (geboren in 1984, 30 jaar oud dus),  oprichter van Facebook,  natuurlijk niet op zijn gewaardeerde centjes  wachten.
Dat zal dus waarschijnlijk reclame worden, of je dat leuk gaat vinden? Geen idee.

Deskundigen roepen ‘bye bye privacy‘,  en ja dat is waar, privacy kun je vaarwel zeggen. Maar ja, daar hebben we al zeker 20 jaar geleden afscheid van genomen sinds we alles via google op internet gingen aanclicken, dat was toen en is nu nog steeds onze eigen keuze.


Hoe zit dat nu met die bijdrage van 1 euro of 1 dollar per jaar?
Volgens WhatsApp is het gebruik  het eerste jaar gratis, vervolgens moet je $ 0,99 (= € 0,71) per jaar betalen.
Hoe betaal je? Het eenvoudigst is via internationaal bankieren met PayPal of zoek iemand die een PayPal rekening heeft, da’s ook zo makkelijk.
In Nederland zeggen critici op PayPal dat PayPal niet 100% veilig zou zijn. Yeah right  ABN, ING, SNS, RABO zijn zeker de steunpilaren van het hedendaagse betalingsverkeer, lachen joh.
Misschien moeten deze grapjurken dit jaar de oudejaarsconferentie doen, dan kom je echt niet meer bij.

Gewoon PayPal gebruiken dus.


Upgraden

Sind een paar dagen krijg ik  en veel anderen dagelijks een bericht van WhatsApp dat ze sinds -3 dagen moeten ‘upgraden‘, dit is echter gewoon een actie van Facebook om je WhatsApp account te koppelen aan je Facebook account. Je kunt dat ‘upgraden‘ doen, maar waarom zou je? Zie Tips, hieronder.
Misschien is dit wel een heel goed moment om over te stappen van Whatsapp naar iets anders.

 

 

Alternatieven

Er zijn gelukkig bijzonder veel alternatieven voor WhatsApp:

 • Telegram Messenger
  HET  Russische alternatief voor WhatsApp; Russische degelijkheid.
  Sinds begin maart 2014 is Telegram ook in de Nederlandse taal te downloaden.
  Kosten: Gratis
 • Threema
  Het Zwitserse alternatief voor WhatsApp; Zwitserse degelijkheid
  Kosten: eenmalig €1,79
 • Line
  Aziatische degelijkheid
  Kosten: Gratis
 • Hemlis
  Afkomstig van The Pirate Bay, stichting Brein zal hier waarschijnlijk over gaan zeuren
  Kosten: Gratis
 • Silent Circle
  Zakelijke en militaire  degelijkheid
  Kosten: $10,- per maand
 • Skype
  Gratis video telefonie met een chat functie, is tegenwoordig van Microsoft.
  Kosten: Basis gebruik is gratis, voor extra functies moet je betalen; ik heb bijvoorbeeld aan abonnement voor €4 per maand en kan dan vanuit Spanje alle vaste nummers in Nederland gratis bellen.
 • en nog veel meer alternatieven….

Tips
Of je nu overstapt of niet, één ding is heel verstandig om te doen en is niet zo heel veel werk:
Zorg ervoor dat je de lijst van WhatsAppcontacten hebt overgenomen op papier of op iets anders buiten je telefoon, het zou immers lullig zijn als Facebook op een gegeven moment je WhatsApp app blokkeert alleen omdat zij dat nodig vinden en dat je dan je adresboek kwijt bent.

Als je van WhatsApp overstapt naar een ander stuur dan een bericht naar alle gebruikers om te melden dat je gaat overstappen van A) WhatsApp naar B)??? 

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>