Een zelfgemaakte tortilla in 5 minuten

Aardappel tortilla

Aardappel tortilla

Een van de basisgerechten in de spaanse keuken is natuurlijk de aardappeltortilla. Het is een eerlijk, eenvoudig en goedkoop gerecht en makkelijk klaar te maken.

De basis van een 1 persoonstortilla bestaat eigenlijk uit 2 ingrediënten: 1 ei en 1 aardappel. Simpeler kan bijna niet, toch? Je kunt natuurlijk nog heel veel andere ingrediënten toevoegen om de smaak een beetje bij te stellen en dat moet je ook zeker doen.

Vaak wordt het maken van een tortilla gemystificeerd; je zou een speciale tortillapan moeten gebruiken die je voor veel geld in speciaalzaken kunt kopen, of je moet halverwege het bakken in een koekenpan acrobatische toeren uithalen om de tortilla te  keren m.b.v. een bord of een deksel om de andere kant bruin te laten worden.

Dit is nergens voor nodig!

Hieronder vindt je een recept voor een aardappeltortilla dat niet kan mislukken en het enige wat je nodig hebt is: 1 aardappel, 1 ei en 1 magnetron.

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1 ei
  • 1 el. melk
  • 1 tl. olijfolie
  • peper, zout en kruiden naar smaak
  • 1 aardappel ( niet al te groot ), ongeveer even groot als het ei
1 aardappel en 1 ei

1 aardappel en 1 ei

en eventueel wat extra smaakmakers:

  • Ontbijtspek (50 gr)
  • Klein uitje, gesnipperd
  • Stukje rode paprika fijn gesneden
  • Chorizo, fijn gesneden (50 gram )
  • Gemalen kaas (50 gram)
  • 1 rode spaanse peper, de zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijngehakt.

Apparatuur:

  • Magnetron
  • Tortilla bakje, maar een diep bord of magnetron schaaltje afgesloten met een deksel of magnetronfolie kan ook.

Werkwijze:

  1. Schil eventueel de aardappel (bij nieuwe aardappelen is dat helemaal niet nodig)
  2. Snij de aardappel in dunne plakjes van 1 millimeter of minder met een scherp mesje, kaasschaaf of een mandoline

    Snij de aardappel in dunne plakjes

    Snij de aardappel in dunne plakjes

  3. Verdeel de schijfjes aardappel met de andere smaakmakers (ui, spek, chorizo, …) de over  het bakje zodat de bodem van het bakje helemaal is bedekt.
  4. Klop het ei met de melk, olijfolie en de kruiden
  5. Schenk het eimengsel over de aardappelen en sluit het bakje af.

    Aardappelschijfjes met eimengsel

    Aardappelschijfjes met eimengsel

  6. Kook het in de magnetron op vol vermogen in 2-3 minuten gaar en laat de tortilla nog een minuut of 5 doorgaren en afkoelen. Kijk hieronder bij magnetrontijden voor meer informatie.

    2 ½ minuut

    2 ½ minuut

Voor 2 personen of meer:

Als je de tortilla voor bijvoorbeeld 2 of 5 personen wilt maken vermenigvuldig je alle hoeveelheden met 2 respectievelijk 5. Dus voor 2 personen: 2 eieren en 2 aardappeltjes.

De tijd in de magnetron verandert dan wel, kijk daarvoor hieronder bij magnetrontijden.

Magnetrontijden:

Koken in de magnetron gaat bijna altijd primair op gewicht, welke ingrediënten(*) je gebruikt zijn eigenlijk ondergeschikt.

De vuistregel bij het koken in de magnetron is:

ongeveer 1 minuut per ons.

Als je dus bijvoorbeeld een pond aardappelen wilt koken in de magnetron zet je hem dus 5 minuten op de hoogste stand eenvoudig toch?

Terug naar de tortilla; een gemiddeld ei van de kip weegt meestal ca. 80 gram, het aardappeltje zal ook zo’n 100 gram wegen, daar komt nog 10 gram olie en 20 gram melk bij. Alles bij elkaar opgeteld wegen de ingrediënten voor een kleine tortilla zo’n 210 gram. Dat zou dan in kooktijd betekenen 2 minuten en 6 seconden. Dat zou de richttijd zijn, ik heb het maar afgerond op 2½ minuut. Het zal ook een beetje afhangen van het vermogen van je magnetron, sommige hebben  600 watt anderen 700 of 900 watt als vermogen.

Als je dus voor 2 personen een tortilla maakt zal de kooktijd 5 minuten zijn.

Let wel op: als je smaakmakers als kaas of een chorizo worstje toevoegt maak je de tortilla zwaarder en wordt de kooktijd dus verlengd.

En het maakt niet uit of je 2 1 persoonsporties  of 1 2 persoonportie in de magnetron zet. Het gaat om het totale gewicht.

En let ook hier op:

Stel dat je een tortilla voor 20 personen wilt maken. Dat  kan, maarrrr zet het niet allemaal tegelijkertijd in de magnetron. Het ei zou dan 50 minuten bestraald worden door microgolven. Waarschijnlijk krijg je het ei dan als stukjes autoband terug en dat is niet zo lekker.

Als je voor 20 personen een tortilla wilt maken kun je beter 5 keer een vierpersoons portie maken. Dat duurt even lang.

(*) Uitzonderingen op de regel zijn bijvoorbeeld het koken van rijst in de magnetron.

This entry was posted in Eten, Recepten and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Een zelfgemaakte tortilla in 5 minuten

  1. Jolanda says:

    Rijst koken wij ook in de wave hier. Voor 3 personen zo’n 150 gram rijst goed spoelen en met 1,5x water in een kom met deksel doen. 4 minuten op 800W en 10 minuten op 360W. Presto!
    Zilvervliesrijst doe ik gewoon in een pan trouwens. Waarom weet ik eigenlijk niet :-)

    • Bartolo says:

      Ja je moet inderdaad wel een deksel op de schaal doen, anders is het water in 2 minuten verdampt,
      de microgolf kletsnat en de stoppen zijn doorgeslagen. Dat kan ik uit eigen ervaring vertellen.

      Arroz integral gaat prima in de microonda, oftewel zilvervliesrijst gaat uitstekend in de microgolf.

      Ik ga binnenkort een stukje over rijst in de microgolf op deze weblog zetten.

  2. Marlies says:

    Ik ga de tortilla simpelo a la Bartelo uitproberen. Dank voor de kookinstructie. Hier kan een muts (ik) wat mee. Warme groet uit koud Maastricht, Marlies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>