te – 1 Januari 2014

[English]

Maurice stond stil voor het grote raam en keek naar buiten naar het rustig kabbelende water op deze eerste dag in Januari. Hij genoot ervan als het eerste zonlicht de oceaan raakte wanneer dit deel van de wereld weer aan een nieuwe dag begon.

Hij hield van de stilte die bij de vroege ochtend hoorde, zélfs als het raam gesloten was.
Door alleen maar te kijken naar de golven zonder geluid maakte hem ontspannen en bracht hem weer op zijn gemak.

JE WORDT WEER DIK’
Je begint alweer dik te worden Maurice!‘ hoorde hij van de vertrouwde stem achter hem.

Zijn vrouw, Margreet lag in het king-size bed achter in de hotelsuite.
Je had het beloofd, je beloofde dat je dit jaar op je gewicht zou letten. Weet je nog? De laatste keer dat we uit het ziekenhuis liepen, na die hartaanval, precies één jaar geleden. Je beloofde toen dat dit nóóit meer zou gebeuren. Je zou op dieet gaan, je zou naar de WWW’s gaan; de Wekelijkse Weight Watchers bijeenkomsten, je zou met je vrienden weer gaan voetballen op zaterdagochtend, je zou weer gaan hardlopen en…
EN JE ZOU NIET MEER DRINKEN!!!!!!!’ riep ze vanaf het bed.

‘Ok, Ik vertrouwde je ( alweer )’ vervolgde ze. ‘Als je zei dat je naar de WWW ging op dinsdagavond, ‘s-ochtends voor dag en dauw het huis uit ging voordat je naar kantoor ging en iedere zaterdag verdween om met een bierkegel terug te komen. Ik weet gewoon niet meer wat ik ervan moet denken, huilde ze zachtjes.

‘Het dieet was het énige waar ik zeker van kon zijn dat je je er aan zou houden; het is GEZOND, er is geen ander woord voor; de gestoomde Broccoli is vol met antioxidanten en vezels, het vlees, zónder vet, gegrild met een vleugje kokosolie, de pezen verzacht door kiwi enzymen, Zeewier in plaats van rijst, pasta, aardappelen of – ohhhh de  gruwel – vette patat! zuchte ze.
‘Maar zelfs nu, zelfs in Spanje, met alle mediterane dieten in deze tropische kerstvakantie, ver verwijderd van alle zakenlunches, feestjes voor zakenrelaties je hebt het weer klaargespeeld om dik te worden!
Mijn God, je bent geen zeven meer, je bent een volwassen kerel van 45 met verantwoordelijkheden, gedraag je eindelijk eens een keer naar je leeftijd Maurice !!!’

Dit jaar was een beetje van ALLEBEI Margreet ; te véél en te weinig;
teveel werk, teveel stress, teveel veranderingen maar ook teveel van hetzelfde zoals het jaar ervoor, teveel lege dagen, teveel eenzame nachten. Alles was een beetje teveel, alles was een beetje te weinig…” antwoorde Maurice, starend naar de golven beneden hem.

‘Je zei “te weining”; te weinig WAT….?’ vroeg Margreet met luide stem. “Oh hmmm ja, te weinig geld natuurlijk…” antwoorde Maurice  “en… uhmmm hoe zal ik dit zeggen, te weinig intimiteit?”

‘TE WEINIG INTIMITEIT ?!?!?!?!!!’ brulde Margreet woedend vanaf het bed naar hem.

“Oh hmmm ja, ok, laten we zeggen dat het afgelopen jaar een jaar was dat gewoon ‘te’ was, voor mij én voor jou, voor ons allebei” zei Maurice.
Ik vind trouwens dat het gebruik van het woordje ‘te’ zwaar ondergewaardeerd is in dit land, de mensen moeten het serieus nemen en de betekenis ervan niet onderschatten. Te is een heel belangrijk aspect van ons leven, te belangrijk om er grapjes over te maken.

Wist je trouwens dat ze in het Spaans een volledig ander woord voor ‘te’ hebben, een écht woord dat de hele lading dekt namelijk demasiadoDEEMASIAADOO, dat is een écht woord voor ‘te’, niet te, te is geen echt woord voor te, te is te klein, te onbetekenend.”

‘Duhhhhuhhhh’ beet Margreet  terug ‘gaan we nu zout op slakken leggen of gaan we slakken op zout zetten?’.

Kijkend naar de kalme oceaan haalde Maurice zwijgend zijn schouders op.

En wist jij trouwens dat te‘ in het Spaans het beste gebruikt kan worden in combinatie met het werkwoord Querer?‘ vervolgde Margreet.

Quiero komt van het werkwoord Querer en quiero betekent ‘Ik wil’,
zó slecht is mijn Spaans nu ook weer niet. Wanneer ik een biertje wil als ik in Spanje ben roep ik gewoon ‘Quiero una cervesa por favor’
, en ze brengen me een biertje, zo eenvoudig is dat.
Ik weet ook dat ‘te’ Spaans is voor ‘je’, dus ‘te quiero’ betekent ‘Ik wil je’?” vroeg hij aan Margreet.

Bijna Maurice, Te quiero betekent: Ik hou van je.zei ze zachtjes.

Hij draaide weg van het raam en keek naar zijn vrouw en wist vanuit zijn hart dat ze gelijk had, ondanks alles wat er was gebeurd hielden ze nog zielsveel van elkaar, na al die jaren…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.