Pompoen – mijn drie favoriete gerechten

Een van mijn favoriete Fruterias (Yaiza) verkoopt halve pompoentjes!

flespompoen

flespompoen

Ze snijden een flespompoen in 2en. pakken iedere helft in in clingfilm en Claro…

Het grote voordeel van de flespompoen boven andere pompoenen is dat je ze niet hoeft te schillen! De schil is namelijk zo dun dat er na verwarming bijna niets van overblijft, je kunt de schil gewoon opeten. Je hoeft alleen maar de pitten te verwijderen en evt. de pompoen  in blokjes of plakken te snijden.

Drie van mijn favoriete recepten:

1. Pompoen in de oven of magnetron. 

Het lekkere van dit gerecht is dat het alle  4 smaaksoorten (zoet, zout, zuur, bitter) bevat. De ideale combinatie dus!

En bij de magnetron is dit echt F16 food. supersnel.
4 minuten in een afgesloten schaal in de microondas op de hoogste stand, lees maar:

Ingredienten:

    • ½ flessenpompoen [zoet]
    • 1 el olie; zonnebloem, mais, pinda, arachide, …
    • 3 el sojasaus (Kikkoman) [zout]
    • 1 el azijn of citroen of limoensap [zuur]
    • teentje knoflook
    • geitenkaas of feta [zout]
    • noten ( bijv. walnoot ) [bitter]
    • Kruiden naar smaak:
      • peper
      • zout
      • 1 tl paprikapoeder
      • ½ tl chilipoeder
      • ½ tl gemalen komijnzaad
      • 1 tl gemalen korianderzaad

Werkwijze:

    • Haal de pitten uit de pompoen.
    • Snij de pompoen in stukjes van 2x2x2 cm.
    • Leg de blokjes in een ovenschaal met een marinade van: van olie, sojasaus, azijn of citroen, knoflook en de kruiden.  Laat het rustig een paar uur of een halve dag  staan.
      • Magnetron: zet de schaal 4 minuten op vol vermogen in de magnetron.
        Roer de blokjes feta in blokjes en de noten erdoor als je de schaal uit de magnetron haalt en hussel het nog even door elkaar.
      • Oven:  zet de schaal 30-45 minuten in een voorverwarmde oven op 175C
        doe er de laatste 5 minuten de feta in blokjes en de noten door.

Lekker met of zonder vlees, met rijst, aardappelen of brood.

2. Maaltijdsoep –  pompoenbouillon

Een heerlijke goed verwarmende maaltijdsoep, ideaal voor de winter, maar ook heerlijk het hele jaar door.
Voor 4 personen of 4x voor 1 persoon; weinig vet, weinig calorieën en toch is het een zeer smakelijke en vullende maaltijd:

Pompoen in bouillon.

Ingredienten:

  • 1 flessenpompoen
  • 1 ui geschild en in gepeld in uienblaadjes.
  • 1 el olie; zonnebloem, mais, pinda, arachide, …
  • 100 gram gekookte rijst of gekookte aardappelen in blokjes.
  • 1 rookworst ( kun je natuurlijk weglaten als je vegetarisch wilt eten) in blokjes gesneden.
  • 50-100 gram linzen, voorgeweekt.
  • ½ liter boullion (kip of tuinkruiden). Het mag van een blokje zijn, maar hoe beter de bouillon, des te lekkerder de soep is.
  • Kruiden naar smaak:
    • Peper en zout
    • 1 tl Paprikapoeder
    • ½ tl chilipoeder
    • ½ tl gemalen komijnzaad
    • 1 tl gemalen korianderzaad
    • 1 tl gemalen kurkuma

Werkwijze:

  1. Haal de pitten uit de pompoen.
  2. Snij de pompoen in stukjes van 2x2x2 cm.
  3. Bak de ui met de pompoenblokjes een minuut of vijf op een matig vuur in de olie in een wok, zodat de ui en de blokjes van buiten een beetje bruin zijn. Gecarameliseerd noemt men dat.
  4. Los het bouillonblokje op in een halve liter heet of kokend water. En giet de bouillon bij de ui en de pompoen.
  5. Doe de linzen erbij en breng het geheel weer aan de kook.
  6. Zodra het kookt zet je het vuur laag, deksel op de pan en laat alles een halfuurtje koken.
  7. Doe er dan de rookworst en de gekookte rijst of aardappelen door, breng het weer aan de kook.
  8. Zodra alles  weer kookt, is het klaar en kun je opscheppen.

Eet smakelijk!

3. Hartige pompoensoep; een driesterren gerecht met pompoen

Dit is echt de lekkerste soep die ik ken. Hij is makkelijk in te vriezen en nog steeds even lekker als je hem hebt ontdooit. Dus als er lekkere pompoenen in de aanbieding zijn. Maak een grote voorraad voor de komende 6 maanden.

Voor vier personen:

Ingredienten:

  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 pompoen (ongeveer 1 kg)
  • 1 ui
  • 1 grote aardappel
  • 1 paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • blikje tomatenpuree
  • bosje verse koriander
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • Bij het serveren:
  • Gemalen kaas
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Haal de pitten uit de pompoen.
  2. Snij de pompoen in blokjes
  3. Schil de ui en snij hem in grove stukken.
  4. Zet de ui samen met de pompoen in een beetje olie in grote soeppan op een matig vuur, zet de deksel op de pan, roer zo nu en dan om aanbranden te voorkomen.
  5. Maak ondertussen de paprika schoon en snij de paprika in blokjes
  6. Schil de aardappel en snij hem in blokjes
  7. Doe de aardappel, paprika en tomatenpuree bij de pompoen.
  8. Kook 1½ liter water en giet het bij de pompoen. Doe er 2 of 3 bouillonblokjes  bij en breng het geheel weer aan de kook.
  9. Laat het nog een half uurtje zachtjes pruttelen.
  10. Als de pompoen zacht is geworden doof je het vuur.
  11. Maal het geheel met een staafmixer tot een gladde massa.
  12. Je kunt de soep nu extra zacht maken door het een keer door een zeef te halen, als je van een iets grovere structuur houdt kun je deze stap overslaan.
  13. Serveren met evt. gemalen kaas en een beetje room of crème fraîche.

 

This entry was posted in Eten, Recepten and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>