De pauze

Español English

December:
Terwijl hij zich scheert leest Juan Carlos zijn push-post-its die op de spiegel zijn  geplakt; “Yes I can“, “The only way is UP” en “Sell sell sell!“.
In zijn nieuwe kostuum en met de telefoon in zijn linkerhand loopt hij druk pratend naar buiten.
Hij voelt het in al zijn vezels; het is weer een dag om te winnen!

Esperanza  is bezig met de dagelijkse voorbereidingen, de speltvolkorenbroodjes liggen al – als voorbeeld – in de gekoelde vitrine, de linzen weken in mineraalwater voor de soep bij de lunch, met stukjes verse wortel en wat Parmezaanse kaas, het wordt heerlijk. De paté die ze gisteravond had gemaakt haalt ze uit de koeling. Het vers fruit ligt klaar in de schalen.

Ze is moe, een paar minuutjes zitten en dan is ze er wel weer.
Haar zus Esmeralda komt net van de doctor. Ze heeft nog steeds last van haar rug.

Om 10 uur klinkt het pauze signaal in de nabijgelegen school. De cafetaria stroomt vol met scholieren en docenten. Iedereen wil koffie, thee en wat te eten.
De docenten hebben in groepjes van vier het dagelijks overleg aan een van de tafels, de studenten zwerven met een smoothie in de hand naar buiten. Een student heeft een gedicht geschreven, of hij het op het schoolbord boven de deur mag schrijven? “Jazeker jongen, doe maar”, is het antwoord van de beide “mamis“.
Het is weer een drukke dag, zoals altijd trouwens. “Als we de lunch overleven, kunnen we even bijkomen” denken de uitgeputte zussen.

Na de lunch, de school is gesloten. Ze zijn allebei doodop. “We hebben een pauze nodig, een lange pauze” snikt EsperanzaEsmeralda  schudt haar hoofd, “geen pauze, dat is niet genoeg. We stóppen ermee, we verkopen de tent“.

Maart:
Trots als een pauw, loopt Juan Carlos door zijn nieuwe zaak. “Die oudjes, die omaatjes deden het helemaal verkeerd” denkt hij “Het is helemaal niet te zwaar, een nieuwe kleinere keuken, betekent méér vloeroppervlak. Dat zijn meer klanten, het personeel doet het werk wel. Een tafel voor 4 personen? ONZIN, kleine intieme tweezitters dát is de toekomst. Volkoren broodjes? Teveel werk, geen marge. Nee, hamburgers. Dáár verdien je je geld mee.

De zaak sluit twee maanden voor een ingrijpende verbouwing.

Eind Mei:
De verbouwing is iets uitgelopen. Voor de grote opening heeft Juan Carlos liefst acht mensen rondlopen. De school is net dicht voor zomerreces, “dat is jammer, maar ja niets aan te doen, we krijgen wel aanloop vanuit de straat.” denkt hij. Dit geeft hem een mooie kans om zijn managementkwaliteiten te tonen en eens fors in het personeelsbestand te snoeien. Hij is immers een strateeg (zijn initialen zijn niet voor niets JC).
Van de acht mensen, worden er vier ontslagen.

September:
De school is weer open, de docenten hebben veel met elkaar te bespreken. Als ze tijdens de koffiepauze, binnen in de verbouwde cafetaria de kleine tafeltjes direct aan elkaar schuiven begint het eerste overleg, de vakantie evaluatie. Het is improviseren, makkelijk is anders.
De scholieren lopen met een reep Snickers naar buiten. Het broodje hamburger laten ze links liggen, dat kunnen ze overal wel krijgen.
In de loop van de tijd nemen steeds minder mensen plaats aan de kleine minitafeltjes voor twee personen.

December:
Juan Carlos moet nadenken, er wordt veel verlies geleden en dat de mensen van de school wegblijven, dat is extern, daar kan hij niets aan doen.
En dat de mensen van de straat ook niet binnen komen, dat is helemaal extern, daar kan hij echt niets aan doen. Hij heeft een pauze nodig.
Het is tijd voor daadkracht, tijd voor een managementbesluit. “Ik stop ermee, ik verkoop de tent”.

De volgende dag is de volgende mededeling op de voorgevel geplakt:

cerrado

Gesloten
volgende opening wijziging van de directie

This entry was posted in Lanzarote and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to De pauze

  1. Pingback: El descanso | Lanzarote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>