¡Joder frío!

¡Joder frío! (vrij vertaald: “fucking freezing“) denk ik als ik uit de Boeing 737-x00 de trap afloop naar de landingsbaan op het vliegveld in Weeze. Het is koud, zó koud heb ik het de afgelopen vijf maanden niet gehad. Een gemiddelde decemberdag in Arrecife, Lanzarote is een stuk warmer dan een doorsnee woensdag midden mei in Nederland.

Een laffe druilerige regen komt naar beneden die úuuuuuuuuuuuuren duurt. Niet een stortbui met ‘pelotas‘ – met ‘ballen’ – maar zo’n zeikheiner die maar blijft druppelen en druppelen. Er komt geen eind aan.

Báh, báh en nog eens báh.

Vanaf het moment dat Leneke en ik opstegen vanaf Lanzarote was het bewolkt, Spanje, Frankrijk en Duitsland waren verborgen onder een grijze deken van wolken van het type Nimbostratuszo’n vlak grijs wolkendek. Soms kunnen wolken mooi zijn, indrukwekkende beelden van de geest. Dit zijn wolken zonder ballen, zonder ‘pelotas’, een enkele grote grijze vlakte boven en onder ons.
Zou dat nu het broeikaseffect zijn?

Jaren geleden ben ik een keer voor mijn werk als IT consultant in de PI in Haarlem geweest. Een PI is zoals iedereen weet een penitentiaire inrichting ook wel gevangenis of de bak genoemd, ‘un carcél’. Wat mij daar na een dag rondlopen en praten vooral opviel was het licht. Het licht in een PI is gedempt alsof het vanuit een vage mist komt.
Geen frisse kleuren, geen intens ‘azul‘ blauw van de hemel, geen diepzwart van vulkaanstof, geen fluorescerend groen van de cactusbladeren. Geen felle kleuren door het directe licht van de zon. Alles is grijs in een PI.
Alsof iedereen onder een groot, dik wolkendek loopt, zit of ligt. Misschien een model – waar al jaren aan is gewerkt – van het broeikaseffect?

‘s Avonds de TV aangezet (ja, je gaat hier niet even lekker buiten op een bankje zitten in dit ‘tiempo de perros‘). Een uiterst vrolijke Joost Zwagerman wil in zijn lesje kunstgeschiedenis bij `De Wereld Draait Door` vragen beantwoorden zoals ‘waar is de zon?‘ of ‘wat is de essentie, de ziel van de zon?’ En Joost zou Joost niet zijn als hij daar geen antwoord op had en haalt er ‘De Zaaier´ van Vincent van Gogh bij om te bewijzen dat eind 19e eeuw de zon wél scheen. Ja, lekker makkelijk. De Hollandse schilder woonde toen in Zuid Frankrijk, dat dáár de zon wél scheen, dát geloof ik wel. Wat mij betreft heeft hij alleen aangetoond dat er vóór 1850 in Zuid Frankrijk nog geen broeikaseffect was.

Onze bijzonder kleurrijke Haagse Anouk gaat het songfestival doen. In zonnig Malmö gaat ze zingen over:

‘Isolated from the outside
Clouds have taken all the light
I have no control, it seems my
Thoughts wander all’

grijzer kan het toch niet? Ze gaat het onder andere opnemen tegen de net zo kleurrijke ‘Bonnie Tyler‘ voor de UK. Laten we hopen dat het een positief gebeuren gaat worden. Als het weer een bedompt afgevlakt grijze vertoning wordt, weet ik wel hoe ervoor staat met onze CO2.

En nu stopt David Beckham er ook nog mee, zelfs de grasmatten van kunststof worden grijs.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>