Het vriest in Arrecife, Lanzarote

Español English

Olga is het spuugzat, met een harde klap slaat ze de deur van het lege restaurant dicht. “Ik ben naar mijn moeder” roept ze naar boven. Het is zondag 18 mei, hun trouwdag notabene.
Alejandro kijkt naar beneden, naar de grond. Hij staat stilletjes naast haar en houdt haar hand vast. “Kom jongen, we gaan lekker naar oma. Papa doet een beetje vreemd vandaag.” zegt Olga terwijl ze zachtjes in zijn hand knijpt. In haar andere hand houdt ze een koffer vast. Ze draait zich om en loopt met Alejandro naar de taxi, die op hen staat te wachten.
Boven blijft het stil.

Dinsdag, het is 11 uur ’s ochtends, Javier is aan het werk achter de bar van ‘La lima‘ en loopt met het dienblad vol drankjes naar het terras. Het is druk vandaag, “vast en zeker weer een nieuwe cruiseboot in de haven” denkt hij. Als hij naar rechts kijkt ziet hij dat het restaurant ‘la Mesita‘ 100 meter verderop nog gesloten is. “Mmmm, gisteren waren ze ook al gesloten, jammer.
Terwijl Javier met nieuwe bestellingen naar binnen loopt ziet hij ‘Pepe’ op een stoel bij de ingang zitten. Pepe ziet er beroerd uit, een baard van een paar dagen, rooddoorlopen ogen. Met hangende schouders en vochtige ogen kijkt hij Javier aan, “Sangria, una copa, por favor” zegt hij, rillend van de kou, Javier knikt en loopt door naar binnen.

Ik heb nooit begrepen wat je in die oude kerel ziet, hij is ongeveer even oud als ik” zegt Anastasya bits tegen Olga. “Ja, ma, ik weet het wel, ik weet het wel. Maar hij is een lieverd voor ‘Alejandro’, en dat hij wat ouder is vind ik niet zo erg, het is alleen jammer dat hij emotioneel nog steeds zeven is, hij is een dromer, altijd geweest, nog steeds gebleven”. Anastasya  is even stil en kijkt haar dochter aan. “Hij is weliswaar gescheiden van die bitch ‘Sofia’, emotioneel is hij nog steeds met haar getrouwd, hij belt haar IEDERE DAG!!!!“. Snikkend gaat Olga zitten, ja het is waar, iedere dag gaat er wel een WhatsApp van hem naar zijn ex-vrouw en het bizarre van het hele verhaal is, Sofia is al lang weer getrouwd, ze heeft Pepe helemaal niet nodig.

IJskoud en zich niet helemaal bewust van wat er rondom hem gebeurt neemt Pepe een slok Sangria, “klanten” zegt Javier tegen Pepe, niet begrijpend kijkt Pepe omhoog naar Javier wiens hoofd naar ‘la Mesita‘ wijst, “klanten!” herhaalt Javier. Pepe ziet een groep toeristen voor zijn restaurant staan, snel staat hij op en loopt richting zijn restaurant. De mensen willen koffie en een hapje eten. Pepe legt uit dat de apparatuur nog moet worden aangezet en dat het even kan duren voordat alles op temperatuur is. Maar toeristen hebben geen tijd, toeristen hebben altijd haast, Een vakantie duurt immers maar even en er is een druk schema waar ze zich aan moeten houden, ze lopen door, geen tijd.
Moedeloos loopt Pepe weer terug naar zijn buurman Javier van de bar ‘la Lima‘ en gaat achter zijn Sangria zitten. Op zijn telefoon klinkt het bekende WhatsApp fluitje.

Een berichtje van van Olga; of hij haar kan bellen, ze wil praten. Hyperventilerend rent Pepe terug naar ‘la Mesita‘ om haar te bellen.
Waarom moet je nu zo nodig iedere dag met Sofia bellen? Je weet dat ik daar een hekel aan heb! Hou je misschien nog steeds van haar?” vraagt Olga aan Pepe.
Sofia heeft al mijn Japanse kookboeken, en die heb ik nodig als ik sushi wil maken, verder heb ik helemaal niets met die trut, ik hou helemaal niet van haar. Komen jullie alsjeblieft, alsjeblieft weer terug?” smeekt Pepe.

Aan de andere kant blijft het lang stil. “Eigenlijk vind ik sushi helemaal niet lekker, maar ik hou van hem” denkt ze. “Ok, dan komen we morgen weer terug” antwoordt Olga.

Morgen: glunderend staat Pepe buiten op het terras voor ‘La Mesita‘ als Olga en Alejandro uit de taxi stappen.
In zijn handen heeft hij een enorm dienblad met verse sushi.

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.