De euromas van Barcelona

Weet je, eigenlijk hebben Nederland en Spanje best veel gemeenschappelijk

Om te beginnen met Europa, en vervolgens de goedheiligman uit Spanje natuurlijk, Nederland wil um en Spanje heeft um. Nou ja Turkije is eigenlijk de rechtmatige eigenaar van de Sint – oeps, laat het Geertje W. niet horen. Turkije heeft iets wat Nederland graag wil, in ieder geval rond 5 december, met of zonder pieties.
Zwart, wit, geel of blauw. Vader Abraham zal zeker voor een smurfpiet hebben gezorgd, of die nu wel of niet door een waterkraan komt.
Ik vraag me trouwens af hoe het met de Aziatische piet gesteld staat?

Hier op Lanzarote – of überhaupt op een van de andere Canarische eilanden – hebben we dat pietengezeur trouwens niet, hier is piet een nationaal symbool:
De kanariepiet.
Geel, groen, blauw en wel of niet gestreept, zijn allemaal gelijk.

Maar in Nederland wordt deze piet zelfs in een klein kooitje opgesloten en dáár hoor je weer niets over in de kranten!
Zo leuk voor de kinderen, was het toch? Een ‘discriminatievrije onderwijsomgeving‘ noemt men dat, ammehoela, zo’n eenzaam verpieterend pietje in een kooitje.
Maar ik dwaal weer eens af…

Terug naar Nederland, Spanje. Hoe zit dat Spanje nu eigenlijk in elkaar?
Weet je, ik ben blij dat je dat vraagt; eigenlijk hetzelfde als Nederland. Nederland heeft 12 provincies, Spanje heeft 17 autonome regio’s  (Baskenland, Catalonië, Andalusië, Canarische Eilanden enz. enz.),  een hoofdstad, Madrid, net zoals wij Amsterdam hebben.
Een heuse havenstad en moneymaker, Barcelona, net zoals wij Rotterdam hebben, een échte werkstad, no-nonsense stad. Spaans weliswaar, maar toch.

Verder heeft Nederland Den Haag en Spanje heeft Sevilla, wat die twee steden met elkaar gemeenschappelijk hebben, kom ik straks op terug. Sevilla is een van de warmste steden van Europa – in januari een behaaglijke 16 C en in de zomer ver boven een zinderende vijfenveertig graden!
TIP: als in Nederland de gure poolwinden door de straten blazen, ga dan even vijf minuten op de bank liggen en luister naar dit fragment om in hogere Spaanse sferen te komen, zet het volume wel lekker hard! En als ik nu zo naar de Spaanse Johnnie en Rijk;   Los del Rio met Sevilla tiene un color especial luister en dit vergelijk met Den Haag, zijn er eigenlijk helemaal geen overeenkomsten. Behalve dan…
De Sevillaanse wijk Triana wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco. En laat Johan nu in Sevilla zijn opleiding hebben gehad als enige, echte Haagse flamenco gitarist, wie is Johan? Johan Frauenfelder natuurlijk! Voor die paar mensen die hem nog niet kennen, hier is hij in een dualistisch zelfkritische dubbelrol of in het bijzonder mooie en iets serieuzer werk.

Sevilla is de hoofdstad van de Spaanse autonome regioAndalusië‘. De Spaanse autonome regio’s zo’n onderling heel verschillend en hebben niet zo heel gemeenschappelijk met elkaar, behalve dat ze allemaal het liefst onafhankelijk van Spanje willen worden.
Weg van Spanje roepen ze allemaal in koor“.
Stél, stél dat dat zou gebeuren, dan het je geen Spanje meer (want alle gebieden zijn immers vertrokken uit Spanje).
Dan heb je 17 kleine Spanjetjes. Pequeños Españitos zeg maar met allemaal hun eigen Spaanse dialect: Baskisch, ABC (Algemeen Beschaafd Canaries) en Catalonisch in Barcelona e.o.
Iedere regio heeft natuurlijk een eigen baasje, president, koning of goedheiligman.

Die uit Catalonië is de heer ‘Mas‘, ‘Arthur‘ voor zijn vrienden (en vijanden).
Bij de verkiezingen heeft hij beloofd dat als hij gekozen zou worden ‘zijn‘ regio onafhankelijk van Spanje zal worden. Hij wordt vervolgens gekozen en schrijft een referendum want iedereen wil verlost worden van  Spanje!

Vertaal dat even naar Nederland; Rotterdam e.o. gaat weg uit Nederland.
Geen haven meer, geen benzine meer, geen plastic meer, geen Euromast meer.
In ieder geval moet het allemaal worden geïmporteerd uit Nieuw-Maasedonia of hoe het ook gaat heten.

Spanje moet toen ook gedacht hebben ‘nou, dat is nogal wat, Caramba nog eens an toe!‘.
Spanje heeft het vervolgens gewoon op de Spaanse manier opgelost en het referendum eenvoudigweg als illegaal verklaard.
Wordt vast en zeker vervolgd….

 

 

This entry was posted in Lanzarote and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>