Djenné

Maandag 10 oktober 1994

Waarom zijn we nu in Djenné?

Voor die paar mensen die het nog niet wisten: In Djenné staat een van de meest bijzondere gebouwen van Mali, Afrika, nee zelfs van de hele wereld!
De grote moskee van Djenné is niet alleen mooi en indrukwekkend maar ook bijzonder van architectuur en bouw; hij is gemaakt van leem, geen bakstenen of gewapend beton, alleen leem, rivierklei.
Bij iedere regenbui stroomt iets van die leem weg uit het gebouw en als men niets zou doen dan zou dit prachtige pand binnen vijf jaar volledig zijn verdwenen.
Eénmaal per jaar komt de hele bevolking van Djenné bij elkaar en haalt emmertjes klei uit de rivier en plakt deze weer als een nieuwe laag pleisterwerk op de buitenkant van de moskee zodat hij weer een jaar voorruit kan.

Om bij Djenné te komen moet je eerst een aantal hele slechte wegen en een aantal zandpaden overbruggen en dan…..
Dan kom je bij het water en dan neem je het pontje:

De pont kan precies één bus/vrachtwagen en heel veel pasagiers hebben.

Het pontje kan precies één bus of vrachtwagen + één auto en héél veel pasagiers hebben. Wij zitten in het witte autootje rechts te wachten om op de pont te kunnen.

We rijden direct naar het lokale campement (de lokale jeugdherberg) om wat te eten en te slapen, we zijn doodop.
.
.
.
Vanacht goed geslapen in het campement, we onbijten daar en we melden ons op het politiebureau. De agent is bijzonder vriendelijk en het stempeltje in het paspoort is deze keer gratis!

Samen met onze lokale gids ‘Omar‘ lopen we door de stad, klimmen op daken van huizen, bezoeken de grote markt die altijd op maandag is. We bezoeken een zilversmid en een ‘artisane‘ die tapijten beschildert, vriendelijke mensen, prettige stad.

De grote moskee bekeken van de daken van de huizen in Djenné

Naast de moskee staat een bord met de tekst ‘Entree interdite aux non musulmans‘  (verboden toegang voor niet moslims) en ik vraag aan Ali en Omar waarom dit bord hier staat, ze beginnen allebei hard te lachen:

d18

N.a.v. een ‘reportage’ in Playboy

Een paar jaar geleden vroeg het tijdschrift Playboy of ze een artikel over deze prachtige plek mochten maken en of ze een paar foto’s in de moskee mochten maken.
De Imam van de moskee ging hier natuurlijk mee akkoord, maar Playboy had echter verzuimd te vermelden dat het over foto’s met een paar blote dames ging die elkaar behoorlijk intiem moesten vasthouden!
Nadat de publicatie verscheen werd direct het bord neergezet en het staat er nog steeds!

Het schijnt trouwens dat de opbouw en de organische structuur van de moskee een belangrijke inspiratiebron  voor ‘Antoni Gaudí‘ is geweest voor het ontwerp van de ‘Sagrada Família‘ in Barcelona.

Lunchen, spelletje dammen met de mensen op het campement. Om vier uur vertrekt de bus naar de stad Segou en blijkbaar moeten dan om drie uur aanwezig zijn.

d21

De markt in Djenné bij de moskee, zoals altijd op maandag

Terwijl we nog even over de markt lopen begint het plotseling te hozen. Het water komt echt met bakken naar beneden, de straten waar iedereen zijn koopwaar heeft uitgestald veranderen in een klap in snelstromende beekjes. De mensen zien hun voorraad levensmiddelen, potten, pannen en kleden snel richting rivier stromen en in het niets verdwijnen.

In enkele minuten zijn de straten in snelstromende beken/rivieren verdanderd.

In enkele minuten zijn de straten in snelstromende beken/rivieren verdanderd.

De natuur is en blijft nog steeds keihard voor de mensen die in dit unieke en fantastische land wonen.

Slot
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>