De truck

Zondag 9 oktober 1994

We staan om half zes op, snel ontbijten en om 7 uur gaan we met de charette (paard en wagen) richting Bankass. We rijden over het beste pad, karrenspoor dat we tot nu toe hebben gehad. De chauffeur krijgt er zin in en het paard rent nu in galop over een ‘dirt-track‘ die plots een bocht naar links maakt en ik val met de bagage van de kar af, pats boem, alles is onder het zand van de rode aarde die zo kenmerkend is voor Mali.

Na twee uur rijden komen we weer aan in Bankass. Ik wil heel erg graag douchen (iets wat ik na de waterval niet meer heb gedaan), maar er is geen water in ‘Bens Bar’. Dan maar tanden poetsen, dat geeft in ieder geval een beetje verfrissing.
We drinken nog een kop koffie met het Vlaamse stel dat we een paar dagen geleden hebben ontmoet, het meisje is gelukkig weer opgeknapt.
Intussen heeft Ali, een vrachtwagen gevonden die ons een lift wil geven tot een kruispunt zo’n 120 km verderop.

De vrachtwagen die aan de andere kant van het dorp staat is al goed gevuld met meubels, stoffen, balen rijst, mais en houtskool, kippen, een kudde schapen en geiten. Het dak van de vrachtwagen is gevul met 25 mannen en vrouwen die meerijden,  behalve goederentransport is dit ook een grote taxi of een bus. Paul en ik mogen in de chauffeurscabine zitten. In totaal zijn we met zes volwassenen en drie baby’s en kijken we naar de enorme barst die diagonaal over de hele voorruit loopt.

Als alles is ingeladen vertrekken we uit Bankass richting Djenné, onze volgende bestemming. Ik zit naast de zwijgende chauffeur en Paul en een Belgische man, eigenlijk zijn er maar drie stoelen voor de vier mensen op de eerste rij. Ik improviseer maar iets en zit op een stalen stang die dwars door de cabine loopt. De drie baby’s en hun twee jonge moeders zitten (nou ja, eigenlijk liggen ze) op een paar stoelen op de rij achter ons. Dat daar ook niet veel plek is merk ik aan het feit dat twee paar blote voeten tegen mijn nek duwen in het ritme van het gehobbel van de vrachtwagen door de kuilen in de weg. Iedere keer als de vrachtwagen door een kuil rijdt, knalt mijn stuitje hard tegen de ijzeren stang waar ik op zit, tegelijkertijd duwen wij met zijn vieren tegen de ietwat gammele voorruit die bij iedere klap naar binnen dreigt te vallen.
Ik heb het idee dat dit wel eens een hele vermoeiende rit kan worden.

Na zo’n 40 km over zandpaden hobbelen stopt de vrachtwagen in het midden van een droge vlakte, als ik aan de chauffeur vraag wat er aan de hand is zegt hij dat de diesel op is. Iedereen stapt uit, de kudde wordt uitgeladen en we wachten.

Onze vrachtwagen zonder brandstof

Onze vrachtwagen zonder brandstof, click op de foto voor meer details. Hoewel de foto slecht van kwaliteit is, is het wel een Rembrandtje met een verhaaltje.
Van links naar rechts: De man in de jurk zondert zich af om te gaan bidden, rechtsachter hem staat een man met hoed, een belg die staat te plassen. Onder het portier staat een meisje in de schaduw af te koelen, de man met het dikke jack is de chauffeur van de truck en strekt even zijn benen. Vóór de truck loopt de moeder terug naar haar dochter die onder het portier staat. De man rechts bij de truck strekt zijn armen om het jongetje aan te pakken die door de man bovenop wordt aangegeven. Links van het jongetje staat zijn moeder klaar met haar dochter die vervolgens zal worden doorgegeven. Tegelijkertijd wordt de kudde schapen naar het gras gebracht. Het jongetje sluit een vluchtweg af, zijn vader is de herder van de kudde.

We wachten op…, ik heb geen idee waar we op wachten, maar ik heb een flesje water bij me en ik zie een boom en ga op een grote steen onder de boom lekker in de schaduw zitten met mijn flesje water, heerlijk. Wat kan een mens dan toch gelukkig zijn, dit is echt alles wat ik op dit moment nodig heb.
Het leven is volmaakt!
De Belgische man komt naast me zitten maar springt direct weer op omdat een schorpioen over zijn sandalen kruipt.

Een man op een paard komt over een heuvel aanrijden, een vrachtwagen (even vol als de onze) volgt. Ik maak een foto van het geheel maar de mensen die op die vrachtwagen zitten worden boos, heel erg boos omdat ze vinden dat je behalve de foto ook de ziel van iemand neemt.

Links de man op het paard, rechts de vrachtwagen die ons tegemoet rijdt.

De vrachtwagen stopt en er springt een woedende meute van het dak en rent op ons af, Ali gaat de zaak sussen, waarschijnlijk zegt hij over ons iets in de geest van ‘die domme buitenlanders begrijpen niet hoe het hier werkt, de sukkels‘. De mensen van ‘onze’ vrachtwagen discussiëren fel met de mensen van de andere vrachtwagen. Na een tijdje heeft onze chauffeur er genoeg van (hij heeft inmiddels 20 liter diesel van zijn collega-chauffeur gekocht) en hij toetert lang en hard. Iedereen springt direct op zijn of haar vrachtwagen, de geiten en schapen worden weer ingeladen en de twee vrachtwagens rijden weer weg alsof er niets is gebeurd.
Het lijkt een beetje op het pauzekwartiertje dat je ‘s ochtends op school hebt en als de schoolbel gaat, lopen alle kinderen weer terug naar de klas.

De vrachtwagen hobbelt weer door over de zandwegen, met de ijzeren stang onder mijn stuitje en de blote voeten in mijn nek houd ik de voorruit tegen zodat deze niet naar binnen klapt.
Na een paar uur hobbelen komen we aan bij de kruising. Ik maak nog een praatje met het meisje met de tweeling en we drinken een biertje in een kroegje bij de kruising. We gaan op zoek naar een taxi die ons naar Djenné wil brengen, zo’n 100 km verderop.

Om 18h komen we aan in het campement van Djenné, ik smacht nu naar een verfrissende douche. Een van de Nederlanders uit ‘Djiguibombo‎‘ is er ook, hij zegt dat er na zonsondergang merkwaardige beestjes door de douche cabines kruipen en dat het beter is om de badruimte alleen bij daglicht te gebruiken, dat wordt dus pas morgen douchen, shit.

Slapen…

 wordt vervolgd…..
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>