Als het eindelijk eens warm weer is…

Als het eindelijk eens warm weer is, wil je verkoeling en welke verkoeling is dan het lekkerst? Juist, goed geraden; een ijsje. Maar je heb geen ijs in huis en óf de winkels zijn dicht óf het is te heet om in de auto te stappen.
Zelf een ijsje maken kan niet, want je hebt geen ijsmachine die de koude verfrissingen aan de lopende band uitspuugt.
Probleempje dus.

Nee, helemaal niet joh. Je pakt gewoon twee granita’s – die je gisteravond had gemaakt – uit de vriezer,  héérlijk, jammie, verfrissend, lekker en …..
makkelijk te maken. Geen bevroren slagroom in chocolade gedompeld op een stokje maar heerlijk eerlijk fruit in een bekertje.

Granita’s hebben een groot voordeel ten opzichte van andere ijsjes: je hebt géén ijsmachine nodig. Je hebt zelfs helemaal geen machine nodig (behalve de vriezer natuurlijk). Je maakt het gewoon met de hand. Het is zóóóóó simpel:

Basisrecept: Aardbeiengranita

 • 1 Pond rijpe aardbeien
 • 100 ml Suikerstroop (de hoeveelheid suikerstroop hangt volledig van je smaak af, 500 ml is ook lekker als je een sweet tooth hebt, zónder suikerstroop kan het ook bijzonder lekker zijn, als het fruit voldoende suikers bevat)
 • Geraspte sinaasappelschil (naar smaak)

Werkwijze:

 1. Maak de aardbeien schoon en sla ze tot pulp met een stamper. Je kunt ook een blender of keukenmachine gebruiken maar dat hoeft niet.
 2. Als je suikerstroop wilt:
  1. Doe 100 gram suiker en 100 ml water in een pannetje en breng het aan de kook.
  2. Blijf doorkoken en roer tot alle suiker volledig is opgelost; dat gaat vrij snel. Haal de suikerstroop van het vuur.
  3. Meng de suikerstroop door de aardbeienpulp.
 3. Voeg eventueel de geraspte sinaasappelschil toe.
 4. Giet de pulp in vier bekertjes of glazen, maar vul ze niet helemaal tot de rand want water zet uit als het bevriest en dan gaat het in het vriesvak overlopen – en dat wil je niet; een vriesla vol bevroren aardbeienprut.
 5. Zet de glazen in de vriezer, na een uur of drie (hangt een beetje van je vriezer af) is het voldoende hard geworden voor consumptie.
 6. Als je de granita uit de vriezer haalt laat het een minuut of twee,drie opwarmen, schraap dan met een lepel het ijs uit de beker of het glas.

Kun je het al voorstellen? Je hebt twee uur in de auto gezeten bij een temperatuur van 30 graden. Je komt thuis, haalt een granita uit de vriezer, je kleed je even om en je gaat zitten met je zelfgemaakte ijsje. God bestaat toch nog!

En als je niet van aardbeien houdt:

 • Sinaasappelgranita: Pers ongeveer 6 sinaasappels tot ½ liter sap. Voeg een geprakte banaan toe.
 • Meloengranita: 1 Pond meloen, gepureerd.
 • Appel-limoen granita:1 granny smith zonder klokhuis, schillen naar keuze, gepureerd, 60ml limoensap, geraspte limoenschil.
 • Groenetheegranita: ½ liter groene thee.
 • Espressogranita: 1 kopje espresso opgelost in ½ liter water.
 • Citroengras-limoengranita: 2 dl limoensap, 4 eetlepels fijngesneden citroengras, ½ liter water.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>