Welk internet abonnement moet je nemen voor je mobiele telefoon of iPhone?

Mijn draadloze internetverbinding via moviestar

Mijn internetverbinding via moviestar

 

Ik blijf een maand of vijf met een laptop op Lanzarote. Dan wil je echt wel een serieuze internetverbinding, echt wel.

De internetverbindingen op de Canarische eilanden kun je  op zijn best als ‘matig’ omschrijven. Maar je hebt in deze tijd zeker een internet verbinding nodig, zonder internet kan een mens in  de westerse wereld tegenwoordig niet meer overleven, denk alleen maar aan internetbankieren.

Hoe kom je nu aan internet als je een tijdje op een Canarisch eiland zit?

In principe zijn er drie manieren voor:

 1. Maak gebruik van de gratis Wifi hotspots bij je in de buurt.
  Dit is de goedkoopste oplossing (kost niks) maar kan bewerkelijk zijn omdat je een plek moet zoeken waar ze gratis Wifi aanbieden en dat hoeft niet altijd bij je in de buurt te zijn. Je moet dus vaak op zoek.
  Tip: McDonalds (ja, die met z’n hamburgers van slachtafval) biedt gratis internet aan in iedere vestiging ter wereld. Dus je kunt naar een McD gaan, of als er een terrasje in de buurt van een McD is dan bieden zij ook zeer zeker gratis Wifi aan. Als je het volgende logo op de deur of raam van het restaurant/cafe ziet kun je daar gratis internetten met je laptop,tablet of smartphone.

  Wifi hotspot logo

  Wifi hotspot logo

  Om toegang te krijgen tot zo’n hotspot moet je het netwerk selecteren op je tablet, meestal is dat de naam van het restaurant. Vervolgens moet je een password intikken. Dat password is geheim (dat hoort zo), je moet er dus om vragen bij de ober of barman/vrouw. Leer daarom de volgende gouden zin uit je hoofd:

  ¿Perdon, qual es la contraseña de wifi?
  (pardon, wat is het wachtwoord van de Wifi?)

  Zorg dat je een velletje papier en een pen bij de hand hebt en laat het hun opschrijven, vaak is het wachtwoord hetzelfde als de naam van het netwerk (voor netwerk “La Mercadillo2″ is het  wachtwoord “La Mercadillo”) dat kan ik nog wel verstaan, maar bij het restaurant de Katedral is het wachtwoord ‘losmonaguillos0413′ oftewel ‘de koorknapen0413′, als dat in een hoog tempo wordt gezegd, dan haak ik af…

  Nadelen van openbaar Wifi zijn natuurlijk dat iedere hacker mee kan kijken met wat je doet. Dus geen geldzaken doen via openbaar Wifi! Op de snelheid van de verbinding heb je geen invloed

 2. Als je voor een langere tijd daar verblijft kun je ADSL aanvragen bij Moviestar, dochteronderneming van Telefonica, de Spaanse KPN. Voor zo’n €19,95 per maand heb je dan een internetverbinding van met een snelheid van 10Mb met onbeperkt gebruik. Dat is dezelfde prijs als bij KPN in Nederland.
  Maarrrrr. als je ADSL wilt hebben, moet je ook een telefoonlijn hebben. Die kost €13,95
  per maand. Dat is dezelfde prijs als bij KPN in Nederland(toeval?). Telefoonlijnen kun je alleen bij Telefonica/Moviestar huren. Hetzelfde als bij KPN in Nederland(toeval? nee). Een ADSL contract moet je voor minstens 6 maanden afsluiten, je bent dus altijd €120 kwijt voor ADSL, ook al gebruik je het maar 1 maand. Een contract voor de telefoonlijn moet je voor minstens 12 maanden afsluiten. Je bent dus minstens €168 voor de telefoon.
  Stel dat je 4 maanden ADSL wilt gebruiken, dan ben je in totaal €288 euro kwijt. Dat is € 72 euro / maand. En je hebt alleen internet in de woning waar het is aangesloten.
  Behoorlijk duur dus. Maar voor de lange termijn wel de beste optie (als ADSL tenminste werkt, en daar schort het nogal eens aan).
 3. De derde en laatste optie is internet via GSM, een mobieltje dus.
  LET OP: Dit is absoluut niet hetzelfde als een Wifi verbinding, ook al beweren de verkopers dat wel zo zou zijn. Dit is geen Wifi!!
  Je kunt bij Moviestar een  wireless modem kopen dat is een USB stick die je in je windows pc steekt (let op: het werkt niet met Apple!!!) en via een GSMmast verbinding maakt met internet. Het grote voordeel is dat het overal in Spanje werkt. Je hoeft dat apparaatje maar 1x in je leven te kopen en op iedere vakantie naar Spanje mee te nemen en je hebt altijd en overal in spanje verbinding met internet, of je nu op het strand in La Gomera  of op een ezel op een bergtop in de Pyreneeën zit.
  Je moet er wel nog een SIM kaartje kopen voor de GSM verbinding, en daar gaat deze post nu over.

Welk SIM kaartje/abonnement/prepaid heb je nu nodig?

Telefoonaanbieders hebben een bijzonder ondoorzichtig aanbod van bundels of telefoonabonnementen(200,500,1000,1500,of 2500  Mb/maand). Vaak moet je tevoren beslissen hoeveel Mb je per maand gaat gebruiken. Weet jij het? ik niet. Als boven de bundel grens komt , moet je extra betalen. Veel, erg veel. Dus ben je voorzichtig en kies je maar een grote bundel.

Is dat wel verstandig?

Het eerste wat je je moet afvragen is, waar gebruik je het apparaat het meest? Als dat bijna altijd thuis of op je werk is, moet je uitzoeken of daar een Wifi verbinding beschikbaar is. Als dat het geval is, zal de telefoon de Wifi verbinding gebruiken. Dan heb je dus gratis internet en kun je gratis bellen via Skype. Neem dan de goedkoopste bundel die een aanbieder heeft voor een paar berichtjes buiten de deur.

Anders moet je je afvragen: Wat doe ik nu zoal via je mobieltje of tablet op internet en wat kost dat aan je bundel?

Ik heb de meest voorkomende zaken op een rijtje gezet.

Wat: Verbruik per keer:
dagelijkse email binnenhalen 10Mb
kwartiertje googelen en een paar websites bekijken 10Mb
Een gesprek van 20 minuten via Skype, zonder video beeld 10Mb
Een gesprek van 20 minuten via Skype, met video beeld 110Mb
De nieuwste HD video clip van PSY – GANGNAM STYLE in 4 minuten bekijken. 174Mb

De meest voorkomende internethandelingen en hun belasting op een rijtje, categorie groen betekent goedkoop, rood is duur, oranje moet je verstandig gebruiken.

 • googelen – is niet zo duur
 • surfen – niet duur zo lang je wegblijft van online TV of filmpjes kijken
 • youtube – met youtube kijk je filmpjes en dat is altijd duur
 • facebook – facebook gebruikt niet veel, maar ververst de pagina wel iedere minuut. Dus laat het niet de hele dag aanstaan.
 • twitter – twitter werkt op dezelfde manier als facebook. Niet de hele dag aan laten staan dus.
 • skype
  • alleen geluid
  • met video
 • online tv kijken – is altijd duur
 • videos downloaden is duur, doe dat thuis op je Wifi.
 • radio luisteren – kost heel weinig
 • whatsapp – de nieuwe vorm van SMSen, kost heel weinig

Succes ermee

This entry was posted in Español, Internet, Lanzarote and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Welk internet abonnement moet je nemen voor je mobiele telefoon of iPhone?

 1. Maartje says:

  Hallo Bart (Bartolo, jejeje),

  Ik kwam je site toevallig tegen! Ik woon in Playa Honda, Lanzarote sinds juli 2012, ik heb voorheen op La Gomera en Tenerife gewoond. Daarna ben ik 7 jaar terug geweest naar Nederland, heb daar ongelukkig rondgelopen en toen kwam mijn oude liefde van Tenerife weer in mijn leven. Hij woont al jaren op Lanzarote, verhuisde hierheen de eerste keer dat we een relatie hadden. Hij kwam weer in mijn leven, of liever gezegd, ons leven, ik heb een zoon van 7 jaar. En binnen 6 maanden waren we geëmigreerd. Wat je schrijft is heel herkenbaar, leuk om te lezen.

  Saludos van mede eilandbewoner

  Maartje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>